Jak ustawić balans bieli, by uzyskać dobre zdjęcie?

data: 10.08.2023 • autor: Drewniany Sklep

Prawidłowe dobranie balansu bieli w fotografii jest częstym problemem wielu początkujących fotografów. Osoby, które chcą wystrzec się zdjęć o nienaturalnych i niechcianych kolorach, powinny zapoznać się z naszym poradnikiem. Opisujemy w nim, czym jest balans bieli i jak go ustawić, aby wykonane przez ciebie zdjęcia były profesjonalne, a kolory na nich wyglądały naturalnie i zgodnie z rzeczywistością.

Co to jest balans bieli?

Początkujący fotograf często miewa różnego typu problemy z wykonywaniem profesjonalnych, dobrej jakości zdjęć. Jeżeli nie chcesz być jednym z nich, powinieneś poznać trochę teorii związanej z fotografią. Dzięki temu będziesz w stanie ją później wykorzystać w praktyce i unikniesz popełniania niektórych błędów. A zatem co warto wiedzieć na początek? Wśród najczęściej zadawanych przez amatorów pytań pojawia się zagadnienie, co to jest balans bieli.

Wyjaśniając w skrócie, balans bieli jest to parametr aparatu, który odpowiada za naturalną i odpowiadającą rzeczywistości kolorystykę obrazu w danym świetle. Wpływa on nie tylko na biel, ale również na każdy inny kolor widoczny na zdjęciu poprzez nadanie im chłodnego, neutralnego lub ciepłego odcienia. Każde źródło światła ma przypisaną temperaturę barwową, która wyrażana jest w Kelwinach. To właśnie do niej odnosi się balans bieli. Dlatego warto pamiętać, że aby białe elementy rzeczywistości na zdjęciu także były białe, należy poprawnie ustawić balans bieli.

Jak ustawić balans bieli w aparacie?

Ustawienie balansu bieli jest skomplikowane i wymaga trochę praktyki. Jednak gdy tryb automatyczny zawodzi, należy skorzystać z możliwości ustawienia tego parametru samodzielnie. Ręczne ustawienie balansu bieli często trwa zbyt długo, dlatego warto zastosować spersonalizowane profile. Dzięki nim podczas pracy nie trzeba przesuwać suwaka za każdym razem, gdy trzeba zadbać o kolory na zdjęciu, ale musisz pamiętać, że dane ustawienia można zastosować w określonych warunkach oświetleniowych – w innych się nie sprawdzą.

Chcąc samodzielnie ustawić balans bieli, można skorzystać również ze suwaka z podaną wartością w Kelwinach. Pozwala on na ręczną kontrolę temperatury barwowej. Jest to metoda czasochłonna, gdyż wymaga sprawdzenia wielu różnych ustawień, jednak pozwala na idealne dostosowanie parametrów do swoich potrzeb. Z tego narzędzia korzystają jednak raczej profesjonaliści.

Temperatura barwowa a balans bieli

Temperatura barwowa jest ściśle związana z balansem bieli. Rozróżniamy światło ciepłe i zimne, można je rozpoznać gołym okiem. Zimne barwy to te, które wpadają w niebieskie tony, a ciepłe to odcienie żółtego i pomarańczowego. Temperaturę barwową określa się za pomocą skali Kelwina. Im niższa wartość, tym cieplejsze światło, a im wyższa, tym światło jest zimniejsze. Dla podstawowych potrzeb, aby zdjęcia były dobrej jakości, wystarczy pamiętać, że:

  • światło dzienne ma 5500-6500 K,
  • światło fluorescencyjne ma 4000-5000 K,
  • wschód słońca/zachód słońca ma 3000-4000 K,
  • światło sztuczne (na przykład żarówki) ma 2500-3200 K,
  • ogień (między innymi ognisko czy świeczka) ma 1000-2000 K.

Ustawienie balansu bieli dla wielu osób może wydawać się niezwykle skomplikowane. Pamiętaj jednak, że to faktycznie nie jest prosta sprawa i często zajmuje dużo czasu. Dlatego nie tylko amatorzy, ale również profesjonaliści wykorzystują gotowe profile, zaprogramowane na konkretny przedział temperaturowy – nie ma w tym żadnego wstydu.

Balans bieli to parametr, który jest niezbędny podczas wykonywania profesjonalnych zdjęć. Nie jest on łatwy do opanowania, lecz nauczenie się choćby jego podstaw daje możliwość uzyskania pięknych fotografii, odpowiednio oświetlonych i o rzeczywistej barwie. Poprzez zmianę temperatury barwowej można nadać ujęciu uczucie chłodu, ciepła lub neutralności. Mogą one również posłużyć do ukazania uczuć i emocji widocznych na zdjęciu. Nie ma się więc czego obawiać podczas prób, przecież zawsze można wrócić do ustawień domyślnych.

Autorka: Magdalena Skrzypek